Woningmarkt gaat door ondanks corona crisis

Voorzitter Onno Hoes vertelt aan Tros Radar of je nog veilig een huis kan bezichtigen in coronatijd, of je de financiering bij de bank nog rond krijgt en hoe de huizenprijzen zich ontwikkelen.

“Er waren de afgelopen week 67% minder transacties en 26% minder bezichtigingen. Maar er zijn nog steeds mensen op zoek, omdat ze inmiddels hun huis verkocht hebben of in een duur huurhuis zitten. En een deel van de economie draait door, dus het werk en de dienstverlening van makelaars blijft gewoon doorgaan”, vertelt Hoes.

Huizenprijzen dalen niet flink
Hoes denkt niet dat vanwege de coronacrisis de huizenprijzen nu flink zullen dalen. “We verwachten dat niet. De woningnood is groot en er is zo’n tekort dat de vraag er nog steeds is en de prijs niet inzakt, maar op hetzelfde hoge prijspeil blijft. Ook omdat de rente nog steeds laag staat. En de woningbouw gaat nog steeds door. Er worden meer nieuwbouwhuizen aangeboden, dus ik ben niet pessimistisch over de vastgoedmarkt.”

Bezichtigen blijft mogelijk
“Potentiële kopers zijn zorgvuldiger, denken meer na en doen niet meteen meer een bod”, zegt Hoes. Er zijn nog voldoende geïnteresseerden over en het blijft mogelijk om zelf een huis te bezichtigen, maar onder strikte hygiënemaatregelen. Er mogen maar maximaal drie mensen (inclusief de makelaar) op 1,5 meter afstand van elkaar naar binnen. Het huis moet dus groot genoeg zijn om die afstand te bewaren of anders moet je om en om een ruimte bekijken.

Taxaties gaan door
Ook taxaties om de waarde van een woning te bepalen gaan gewoon door. De NVM heeft bij het RIVM nagevraagd of het coronavirus niet in de lucht blijft hangen. Dat blijkt niet het geval. Makelaars gaan niet langs bij mensen die last hebben van griepverschijnselen. In alle andere gevallen kan een makelaar veilig een huis binnengaan, mits die minimaal 1,5 meter afstand houdt tot de bewoners. “Het is wel noodzaak dat mensen de woning goed schoonmaken en luchten”, zegt Hoes.