BKR registratie eind mei gratis in te zien

Het Bureau Kredietregistratie heeft veel kritiek te verduren gehad, meldt de Telegraaf. Advocaten willen weten waarom een al afgeloste schuld zo lang (vijf jaar) in de boeken blijft staan. En waarom mensen niet een bericht krijgen dat zij als schuldenaren geregistreerd staan.

Bij de aanvraag van een hypotheek kan zo’n BKR-registratie problemen op gaan leveren, ook als het maar een kleine schuld is. De cliënten van advocaat Reny Stark stapten daarom naar de rechter, kregen gelijk en konden alsnog op tijd een hypotheek krijgen. Dat geldt tevens voor het artikel die vorige week op Vastgoed Actueel verscheen. Zo bleek dat een BKR-notering voor een afgeloste schuld van €317,63 geen beletsel mag zijn voor het verkrijgen van een hypotheek. Dat blijkt uit een uitspraak in kort geding van de Rechtbank Midden-Nederland van begin februari die afgelopen week is gepubliceerd.

Afschrikken
”Mensen weten niet dat ze geregistreerd worden”, zegt Stark tegen de Telegraaf. ”Ik vind het bij de zorgplicht horen van de partij die een krediet laat registreren, om aan de consument te laten weten wat dat betekent. Als ze naar de rechter moeten, zijn ze veel geld kwijt. Dat schrikt af.”

Gratis inzien
Het BKR is niet ongevoelig voor de kritiek en laat via een woordvoerder weten dat mensen vanaf 25 mei gratis hun eigen schuldnotering kunnen inzien. Maar dat die vijf jaar blijft staan, daar wordt voorlopig niet aan getornd. De bewaartermijn van vijf jaar is ”belangrijk”, stelt de woordvoerder. ”De kans op herhaling van mensen met schulden is hoog.”

Bron: Telegraaf